جالب است بدانید تاریخچه آجر سفال به قرنها پیش میرسد.در ایران، باقیمانده کوره آجر سفال در بعضی از شهرها مثل کاشان پیدا میشود. که زمان تخمین آن به هزاره چهارم پیش از میلاد میرسد.
این نوع از مصالح ساختمان از خاک رس تهیه شده و قدمت بسیار بالایی دارد .اما هنوز زمان استفاده از اولین آجر و جایگزین شدن آن به جای سنگ در تاریخ ،مخصوصاً تاریخ ایران کاملاً مشخص نیست.
تخمین زده میشود که انسان های اولیه با پختن گل ها و مشاهده استحکام آن ،در مقایسه با کلوخ های موجود به تولید آجر سفال به روش پختن آن پی برده اند.
همانطور که میدانید آجر از قدیمی ترین مصالح ساختمانی می باشد که قدمت آن به عقیده برخی از باستان شناسان به ۱۰ هزار سال پیش میرسد.
در ایران بقایای کوره های سفال پزی و آجرپزی در شوش و کاشان پیدا شده است که تاریخ نویسان قدمت آنها را به هزاره چهارم پیش از میلاد تخمین زده اند.
همچنین باستانشناسان نشانههایی از تولید و مصرف آجر را در هندوستان پیدا کردهاند که نشان از سابقه شش هزار ساله آجر در آن کشور است.
جالب است بدانید واژه آجر بابلی و نام خشت هایی بوده که بر روی آنها قوانین را می نوشتند.حدس زده میشود که نخستین بار از پخته شدن خاک دیوارها و کف اجاق ها به پختن آجر پی برده اند .
کوره های آجرپزی در قدیم در ابتدا بی گمان از مکان هایی تشکیل شده که در آن لایه های هیزم و خشت روی هم چیده میشده است.
این تخصص بسیار مهم از آجر سفال از آسیای غربی به سوی غرب مصر و سپس به روم و سمت شرق هندوستان و چین رفته است و کمکم ساخت این گونه از آجرها با کاربردهای متفاوت یک تخصص همه گیر شد.
در سده چهارم ،اروپایی ها شروع به استفاده از آجر سفال کردند ولی بعد از مدتی از رونق افتاده و دوباره در سد ۱۲ میلادی بود که ابتدا از ایتالیا شروع شد . در ایران باستان ساختمان های بزرگ و زیبایی بنا شده که هنوز هم پابرجا هستند. مثل طاق کسرا در غرب ایران و مسجد اصفهان که با این نوع از آجرهای مرغوب ساخته شده است.
بسیاری از پلها در ایران در قرنهای گذشته مانند پل دختر با آجر سفال ساخته شده است.
توجه داشته باشید که در ایران هر جا سنگ کم باشد و خاک خوب هم در دست و زیاد باشد آجرپزی و مصرف آجر سفال رواج زیادی پیدا کرده است.
اندازه آجر سفال ایلامی حدود۱۰× ۳۸×۳۸
سانتی متر بوده ساخت و مصرف آجر سفال در زمان ساسانیان گسترش زیادی پیدا کرده و در ساختمانهای بزرگ مانند آتشکده ها به کار رفته است و اندازه آجر سفال در این دوره حدود ۴۴× ۴۴× ۷ بوده است و بعدها این آجرها به ۲۰× ۲۰× ۳ سانتی متر کاهش پیدا کرده است و امروزه نیز کارخانه های آجرپزی زیادی در ایران وجود دارد .
یکی از آنها کارخانه آجر سفال اصفهان می باشد که فروش آجر سفال را به سراسر ایران ارسال میکند و حتی انواع آجر از این کارخانه به کشورهای خارجی نیز صادر می شود.
امروزه در اکثر ساختمان ها و مراکز از این نوع آجرها استفاده میشود و کاربردهای فراوانی دارد این کارخانه آجر با ساخت انواع آجر و فروش آجر سفال به شرکتهای سراسر ایران دستی بزرگ در تولید و فروش انواع آجر به صورت عمده دارد.